Haastattelussa Shiro Karis – ”Gnistan on yksi iso perhe”

Gnistanin P09- ja P10-joukkueita valmentavalla 28-vuotiaalla Shiro Kariksella tulee ensi keväänä täyteen viisi vuotta juniorivalmentajana Gnistanissa. Kahden juniorijoukkueen lisäksi Karis on myös mukana vetämässä Gnistanin taito- ja kykykouluja. Vuonna 2017 Gnistanin vuoden valmentajaksi valittu Karis kertoo haastattelussa mm. miten hän kokee seuran menneen eteenpäin viime vuosien aikana.

Mikä sai sinut innostumaan valmentamisesta?

Jalkapallo on aina ollut iso osa elämääni. Loukkaantumisen jälkeen pelaajaurani loppui, mutta en halunnut luopua kokonaan jalkapallosta. Ennen valmentamaan rupeamista katsoin ystävieni kanssa päivittäin jalkapalloa televisiosta. Meillä oli tapana kommentoida jokaista ottelua ja erilaisia tilanteita. Yhtenä iltana katsoessamme jälleen futista eräs ystäväni kysyi, miksi en aloittaisi valmentamista, sillä tunnuin tietävän siitä hänen mielestään paljon. Olin miettinyt valmentamista jo pitkään, mutta ystäväni rohkaistua olin entistä varmempi päätöksestä ruveta valmentajaksi sekä alkaa jakaa osaamistani lapsille.

Kertoisitko hieman taustastasi valmentajana?

Aloitin valmentamisen keväällä 2014 apuvalmentajan roolissa Gnistanissa ja tähän päivään mennessä olen ehtinyt valmentaa monissa eri ikäluokissa. Ensimmäinen vastuuvalmentajan rooli alkoi elokuussa 2015, kun Gnistaniin perustettiin P09 -joukkue. Olen edelleen isossa roolissa kyseisessä ikäluokassa, sillä toimin tällä hetkellä haasteryhmän päävalmentajana. Viime vuosien aikana olen kehittänyt itseäni valmentajana erilaisten koulutusten kautta aina UEFA:n B -valmentajakoulutukseen saakka. Valmistuin vuonna 2017 myös liikuntaneuvojaksi Pajulahden urheiluopistosta.

Millaisena näet vanhempien roolin junioritoiminnassa?

Vanhemmilla on iso ja tärkeä rooli junioritoiminnassa. Ilman heitä ei olisi esimerkiksi joukkueenjohtajia tai huoltajia. Myös vanhempien panos turnausten järjestämiseen ja hoitamiseen on korvaamaton, sillä he tukevat joukkueita taloudellisesti sekä myös käytännön järjestelyissä. Vanhemmat kustantavat, kuskaavat ja kannustavat junioreita harrastamaan. Tämä vanhempien antama apu ja tuki näkyy myös koko joukkueen toiminnassa eikä pelkästään yhden pelaajan kohdalla. Mitä enemmän vanhemmat ovat mukana taustajoukoissa, niin sitä paremmat mahdollisuudet joukkueella on menestyä!

Millainen seura mielestäsi Gnistan on juniorivalmentajan näkökulmasta?

Mielestäni Gnistan on eteenpäin menevä seura, jossa tyttö – ja poikajoukkueet ovat tasavertaisia. Gnistan antaa mahdollisuuden kaikenikäisille harrastaa jalkapalloa sukupuolesta tai taidoista riippumatta. Meillä on hyvä ilmapiiri sekä turvallinen ympäristö. Gnistan on enemmän kuin pelkkä jalkapalloseura. Se on oma yhteisö, johon kuuluu pelaajia, valmentajia, vanhempia sekä faneja. Gnistan on yksi iso perhe.

Olet toiminut valmentajana Gnistanissa reilun neljän vuoden ajan. Miten seura on mielestäsi kehittynyt?

Olen kiitollinen siitä, että minut otettiin viisi vuotta sitten mukaan seuran toimintaan. Silloisen toiminnanjohtajan ja valmentajien ansiosta löysin oman valmennusfilosofiani ja he kannustivat minua valmentamaan omalla tyylilläni. Viime vuosien aikana Gnistanissa on mielestäni menty eteenpäin pelaajien kehittämiseen liittyvissä asioissa sekä juniorivalmennukseen panostetaan entistä enemmän, jotta se olisi mahdollisimman ammattimaista. Hyvänä esimerkkinä toimikoon se, että meillä on nykyään erikseen toiminnanjohtaja sekä urheilutoimenjohtaja. Tämä muutos on tehnyt Gnistanista ammattimaisemman seuran ja se näkyy myös meidän valmentajien työssä. Tällä hetkellä seurassa mennään kovaa vauhtia eteenpäin ja kaikki tekevät töitä saavuttaakseen yhteisen tavoitteemme olla osaava ja ammattitaitoinen jalkapalloseura, johon pelaajat tulevat innolla oppimaan.

Comments are Disabled