Haastattelussa Sami Määttälä – ”Minua motivoi nuorten pelaajien kehittäminen”

22-vuotias Sami Määttälä aloitti tammikuun alussa Gnistanissa juniorivalmentajana. Kuusamosta lähtöisin oleva Määttälä on P13- ja P11 -joukkueiden päävalmentaja. Edellä mainittujen joukkueiden lisäksi P09-joukkueen valmennusryhmässä mukana oleva Määttälä kertoo haastattelussa mm. taustastaan sekä Gnistanista saamastaan ensivaikutelmasta.

Aloitit Gnistanissa tämän vuoden alussa. Kertoisitko hieman taustastasi valmentajana?

Aloitin valmentamisen 14-vuotiaana, kun asuin Kuusamossa, jossa nuoria pelaajia pyydettiin mukaan ohjaajiksi 5-7 -vuotiaille tarkoitettuun jalkapallokerhoon. Muutamaa vuotta myöhemmin muutin lukion johdosta Ouluun, jossa jatkoin myös futiksen pelaamista. Armeijan käytyäni aloin miettimään, että mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa. Koko iän jalkapallon parissa viihtyneenä sain idean kokeilla uraa valmentajana. Vuonna 2016 muutin Oulusta Helsinkiin, sillä minulle avautui oppisopimuspaikka Pajulahden urheilupuistosta sekä FC Kontusta, jossa ehdin toimia valmentajana kaksi ja puoli vuotta. Konnussa ollessani toimin viimeisen vuoden seuran nappulavastaavana. Valmistauduin myös liikuntaneuvojaksi sekä Palloliiton koulutusten kautta C-tason valmentajaksi.

Olet nyt toiminut Gnistanissa noin kuukauden ajan. Millaisen ensivaikutelman olet saanut seurasta?

Ensivaikutelma on ollut todella positiivinen. Joukkueet, pelaajat sekä vanhemmat ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja on ollut ilo tulla valmentamaan juuri Gnistaniin, sillä meidän valmentajatiimi on erittäin mukava! Meiltä löytyy sopivasti nuoruuden intoa, mutta vastapainoksi tiimistä löytyy myös kokemusta. Lisäksi pidän siitä, että Gnistan on ottanut rohkeasti ulkomaalaisia valmentajia osaksi seuraa. Positiivisin mielin odotan mitä kuluva vuosi tuo tullessaan.

Mitkä olivat päällimmäiset syyt Gnistaniin siirtymiselle?

Gnistan on ollut aina hyvä vastustaja junnukentillä ja täällä on tehty hyvää lasten parissa. Lasten ja nuorten valmentaminen on ollut aina lähellä omaa sydäntäni, joten oli hienoa siirtyä seuraan, joka panostaa tärkeään ikävaiheeseen. Olin Pajulahdessa samalla luokalla Oskari Tielisen sekä Richard Tiberin (Gnistanin juniorivalmentajia), jotka houkuttelivat minua siirtymään Gnistaniin. Syksyllä seuran asettamat linjaukset antoivat minulle mahdollisuuden siirtyä Oulunkylään eikä tarjousta tarvinnut kauaa miettiä.

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

Tulen hyvin toimeen lasten ja nuorten kanssa, joten tämä lienee suurin vahvuuteni valmentajan. Sosiaaliset taidot ovat tärkeä osa valmentamista ja on tärkeää luoda positiivinen yhteys pelaajien kanssa. Nuorten kanssa toimiessa tarvitaan myös paljon malttia sekä pitkäjänteisyyttä, jotta pelaajat kehittyvät omien herkkyyskausien mukaisesti oppien perustaidot mahdollisimman hyvin. Nämä asiat koen vahvuudekseni valmentajana.

Mikä on mielestäsi hienointa junioreiden kanssa työskentelemisessä?

Junioreiden kanssa työskentelemisessä parasta on heidän suora rehellisyys sekä jokaisen omalla tavalla veikeä luonteenpiirre. On hienoa nähdä aitoa iloa sekä nauttimista yksittäisistä tilanteista, joita muodostuu esimerkiksi peleissä. Valmentajana minua motivoi nuorten kehittäminen jalkapallossa. Lapsissa on paljon energiaa, joka luonnollisesti välillä ottaa veronsa, mutta toisaalta se myös antaa todella paljon. Tällä hetkellä nautin juuri junioreiden kanssa työskentelystä.

Comments are Disabled